Knowing One Another: Shaping an Islamic Anthropology Merryl Wyn Davies

ISBN: 9780720118407

Published: January 1st 1988

Hardcover

189 pages


Description

Knowing One Another: Shaping an Islamic Anthropology  by  Merryl Wyn Davies

Knowing One Another: Shaping an Islamic Anthropology by Merryl Wyn Davies
January 1st 1988 | Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, RTF | 189 pages | ISBN: 9780720118407 | 5.74 Mb

Buku Saling Mengenali menyumbang beberapa persoalan dan jawapan dalam gagasan pengislaman ilmu, dengan memberi takrifan bagi konsep asas antropologi Islam. Buku ini merneroka perbezaan antropologi tradisional dan kesarjanaan antropologi BaratMoreBuku Saling Mengenali menyumbang beberapa persoalan dan jawapan dalam gagasan pengislaman ilmu, dengan memberi takrifan bagi konsep asas antropologi Islam.

Buku ini merneroka perbezaan antropologi tradisional dan kesarjanaan antropologi Barat berserta dengan penekanannya dalam menafsirkan budaya dalam konteks kategori dan bidang tugas yhang berasaskan ilmu yang diterima secara umum di Barat. Buku ini juga menghuraikan pentingnya gerakan pengislaman ilmu dan menekankan perlunya orang Islam menafsir semula ukuran nilai kesarjanaan berasaskan al-Quran yang menjadi asas bagi semua ilmu.Buku ini memaparkan konsep hidup insan dan masyarakat seperti yang ditafsirkan di dalam al-Quran dan pendapat ahli fikir Islam yang telah merangkakan suatu bentuk antropologi Islam dalam kerangka al-Quran.

Bab terakhir buku ini mengajak kedua-dua aliran antropologi Islam dan aliran antropologi Barat berdialog dan menerangkan betapa pentingnya ilmu ini dipelajari.Merryl Wyn Davies ialah ahli antropologi dan penulis bebas di samping bertindak sebagai penerbit di televisyen. Beliau bertugas sebagai penyelidik dan penerbit di Perbadanan Penyiaran British (BBC) dan, esmasa buku ini ditulis, beliau sedang menerbitkan siri rancangan tentang Islam untuk edaran seluruh duniaEnter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Knowing One Another: Shaping an Islamic Anthropology":


laxicoia.com

©2011-2015 | DMCA | Contact us